Kuinka monta kertaa olet kuullut saman ohjeen?

 

  • “Ai sulla on liikaa tavaraa. Karsi niitä.”
  • “Etkö löydä sopivaa päällepantavaa? Karsi vaatteita.”
  • “Heitä pois kaikki mitä et ole käyttänyt vuoteen.”
  • “Laita osa vaatteista suljettuun laatikkoon ja jos et kaipaa niitä, niin ne joutavat pois.” (Toimiiko tuo taktiikka oikeasti jollekin? Itse unohtaisin tuolla tavalla minkä tahansa esineen olemassaolon.)

 

Vaatteiden innokas karsiminen johtaa lopulta siihen, että vaatteita on vähän. Kompaktista vaatekaapista haetaan täsmäratkaisua pukeutumiskriiseihin. Valitettavasti vaatteiden vähyys itsessään ei ratkaise vaatekriisejä, jos vaatteet ovat vääränlaisia.

 

Olen tavannut kursseillani useita naisia, joilla vaatteita on liian vähän. Ulkopuolinen voisi ihastella vaatekaappia sanoen sitä ihanan väljäksi. Mutta omistaja painii tilanteessa, jossa sopivaa päällepantavaa ei löydy.

 

Ilon kautta yhteensopivuuteen?

 

Marie “Konmari” Kondo vakuuttaa, että kun karsit vaatteitasi valiten ilon perusteella, sinulle jää yhteensopiva puvusto. Kondo sanoo, että vaatteet, jotka tuottavat iloa sopivat varmasti yhteen. Niin mainio metodi kuin Konmari mielestäni onkin kodin tavaroiden järkeistämiseen, suomalaiseen vaatekaappiin se ei ole ihanneratkaisu.

 

Toppatakki ja kesämekko eivät vain toimi yhdessä, vaikka ne kuinka säkenöisivät yksinään. Eikä tunnearvoltaan merkittävä mummin perintöneule välttämättä täydennä juuri sinun tyyliäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Asiakkainani on ollut kymmeniä “konmari-drop-outteja”, joille Konmari-prosessi toi kyllä helpotusta kaaokseen, mutta jätti jäljelle arkiset vaatekriisit. He ovat löytäneet Caps Lookista sen puuttuvan palasen vaatekaappiinsa.

 

Vähemmän ei aina ole enemmän. Vähemmän voi myös olla vähemmän.

 

Milloin vähentäminen ei auta?

 

  • Kun karsit vääriä vaatteita
  • Kun jätät jäljelle vääriä vaatteita
  • Kun säilytät vaatteita väärissä paikoissa

 

Karsiminen ei ratkaise vaatesäilytyksesi ongelmia, jos kaappisi on järjestetty väärin. Kun tavarat eivät löydy sieltä, mistä niitä etsit, vika ei välttämättä ole määrässä vaan siinä, että ne ovat väärässä paikassa.

 

Onnistuneessa karsinnassa kaikki lähtee hyvästä valmistautumisesta ja tavoitteenasettelusta.

 

Harvat asiat onnistuvat ilman, että aloittaessa määritellään toivottu lopputulos. Tämä pätee myös vaatekaapin karsimiseen ja järjestämiseen. Pyritäänkö tekemään tilaa? Vapauttamaan tietty säilytyskaluste? Hankkiutumaan eroon rikkinäisistä ja käyttökelvottomista? Kaivamaan vaatemäärästä esille se oma ydintyyli ja täydellinen puvusto?

 

Jos tavoitteesi on oma, täydellinen vaatekaappi, niin tule ottamaan ensiaskeleet sitä kohti Caps Lookin Vaatekaappi Workshopista. Vaatekaappi Workshop on maksuton, viikon mittainen online-workshop, jossa selvitetään miten oma vaatekaappi saadaan tukemaan sinun elämäntyyliäsi sen sijaan, että sinä eläisit vaatekaappisi ehdoilla.

Tule mukaan Vaatekaappi Workshoppiin tästä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: