Mikä on kapselipuvusto?

Capsule wardrobe (suomeksi kapselipuvusto, kapselivaatekaappi tai kapseligarderobi) on lyhyesti sanottuna kausittain päivittyvä, rajallisen kokoinen ja yhteensopiva puvusto. Se, mitä puvustoon sisällytetään, vaihtelee. Kapselipuvusto sisältää 10-40 vaatetta ja asustetta, siihen voi halutessaan sisällyttää myös kengät, ulkovaatteet ja/tai korut.

Kyseisen kauden puvustoon kuulumattomat vaatteet (ja asusteet) säilötään näkymättömiin. Kapselia päivitetään yleensä vuodenaikojen vaihtuessa.

Suomessa toimii yleensä seuraava kausijako:

  1. syyskapseli on käytössä syys-loka-marraskuun,
  2. talvikapseli joulu-tammi-helmikuun,
  3. kevätkapseli maalis-huhti-toukokuun ja
  4. kesäkapseli kesä-heinä-elokuun.

Tapoja kapselipuvuston koostamiseen on monia, esimerkiksi:

  • Suuren suosion saaneessa Project333:ssa pukeudutaan kolmen kuukauden ajan 33 vaatekappaleeseen, mukaan lukien kengät, ulkovaatteet, asusteet ja korut.
  • Caroline Unfancy-blogista pukeutuu niinikään kolmen kuukauden välein vaihtuvaan puvustoon, mutta hän käyttää rajana 37 vaatetta, eikä laske mukaan koruja tai asusteita.
  • Caps Lookin metodissa ei rajata vaatemäärää tiukkoihin numeroihin, vaan kapselin pohjana on oma elämäntapa ja tyyli. Kapselia päivitetään noin kolmen kuukauden välein tarvittaessa liukuvalla vaihdolla.

Rinna Saramäki on kirjoittanut kapselivaatekaappien historiasta Sujuvampi arki -blogissa.

Valitsitpa minkä vaatemäärän tahansa, niin kapselipuvuston on tarkoitus tuoda elämääsi pukeutumisen iloa ja laittautumisen helppoutta. Se vahvistaa näkemystäsi omasta tyylistäsi, säästää kukkaroasi ja helpottaa arkeasi, jotta aikaa jäisi vaatekriiseiltä tärkeämmille asioille.

Caps Lookissa nähdään erilaisia kapselipuvustoja, joista jokainen on omanlaisensa, omistajan tyylistä ja elämäntavasta riippuen.

Aloita oman kapselipuvustosi kokoaminen täältä.

Photo by Geneva Vanderzeil
Photo by Geneva Vanderzeil
Kommentoi