”Kuka nämä vaatteet on tänne kaappiin hankkinut?”

Tavallinen päivä syksyllä 2013. Tein osa-aikatöitä ja olin lähdössä työkeikalle iltapäivästä. Työt tehtiin omissa vaatteissa. Aloitin valmistautumisen tavalliseen tapaan kaksi tuntia ennen lähtöä. Vajaa puoli tuntia meikkaamiseen ja yli tunti vaatteiden valitsemiseen. Kaivoin vaatteita kaapista ja sovitin erilaisia yhdistelmiä. ”Liian pieni”, ”liian suuri”, ”väärän värinen”, ”ei sovi yhteen”, ”ei ole mukava”, ”liian kesäinen”, ”liian ryppyinen”, ”liian hieno”, ”liian arkinen”… ”Kuka nämä vaatteet on tänne kaappiin hankkinut??!?” Tuntui, ettei vaatekaappini vastannut persoonaani saati elämäntilannettani.

Lopulta puoli kaappia oli tyhjennetty sängylle, päälle oli valikoitunut samat farkut ja neuletakki kuin edelliselläkin viikolla ja bussiin oli jo kiire. Kotiin tullessa survoin vaatekasat sängyltä takaisin kaappiin. Sama juttu joka kerta! Onneksi välipäivinä sai olla ihan vaan collegeasussa. Ei tarvinnut miettiä, mitä laittaisi päälle.

Tammikuussa 2014 aloitin opinnot toisella paikkakunnalla. Kerran tai kaksi kuussa matkasin 4-5 päiväksi luentoviikolle. Jos yhden työpäivän vaatteiden valitsemiseen kului toista tuntia, niin viikon matkatavaroiden pakkaaminen ei ollut ainakaan nopeampaa! Pyörittelin ja sovittelin vaatteita, kunnes parin tunnin jälkeen olin löytänyt viideksi päiväksi sopivat asut. Opiskelupaikkakunnalla nautin siitä, että valmistautuminen oli aamuisin helppoa, kun viikon vaatteet oli katsottu valmiiksi. Mietin, että tekisin samaa kotonakin, mutta ajatus siitä, että käyttäisin joka sunnuntai kaksi tuntia vaatteiden sovittamiseen ei houkutellut.

 

Toimivaa matkapuvustoa etsimässä

Halusin epätoivoisesti tehdä pakkaamisesta helpompaa. Eräänä päivänä keväällä selailin Pinterestiä etsien vinkkejä kevyeen matkaamiseen (”traveling light”). Löysin muiden suunnittelemia valmiita matkapuvustoja. Noita esimerkkipuvustoja yhdisti sanapari ”capsule wardrobe”. (Silloin ajattelin sen tarkoittavan jonkinlaista lentomatkapuvustoa – sopi tarkoitukseeni.) Pieni määrä helposti yhdisteltävissä olevia vaatteita, joista saa koottua useita erinäköisiä asuja. Kuinka nerokasta! Valitsin esimerkkikuvan, jossa oli samanlaisia vaatteita kuin itse omistin ja sovelsin sitä pakatessani seuraavalle luentoviikolleni. Kurssikaverini sanoi minun näyttävän ”poliitikon vaimolta”. Oho, vau! En ollut tottunut saamaan kehuja tyylistäni.

Tästä kokemuksesta innostuneena päätin perehtyä asiaan tarkemmin. Löysin Courtney Carverin ja Project333:n, joka on vuonna 2010 herättänyt kapseliajattelun uudelleen henkiin sitten 1980-luvun. Courtney oli elänyt 33:lla vaatteella ja asusteella kolmen kuukauden jaksoissa vuodesta 2010 lähtien. Kuulosti juuri sopivan hullulta, joten halusin heti kokeilla. Valitsin vajaat kolmekymmentä vaatetta plus pari takkia, kengät ja asusteet, sulloin loput vaatteet Ikean kasseihin parvelle ja aloitin kokeilun ensimmäisen oikean kevätkapselin kanssa.

 

Vähemmän on enemmän

Jo ensimmäisillä viikoilla huomasin, että arki helpottui merkittävästi. Ei tarvinnut enää vetää collegeasua päälle, vaan löysin väljästi järjestellystä kaapista helposti yhteensopivat housut ja paidan – yhtä helposti kuin sen collegeasun! Kun kaapissa ei ollut enää mitään liian pientä/isoa/epämukavaa/säähän sopimatonta, lyheni töihin valmistautumiseen kuluva aikakin alle puoleen entisestä. Pakkaaminen luentoviikoille hoitui kädenkäänteessä ja ilman sotkua; senkus heitin matkalaukkuun vajaan puolet kapselistani! Sain todeta, että tässä asiassa vähemmän todellakin on enemmän.

Kesän saapuessa päivitin innoissani vaatekaappini. Siirsin talvi- ja kevätvaatteet syrjään ja nostin kaappiin kaikki ihanat kesähepenet. Ajattelin, että riittää, jos kaapissa on vain kesävaatteita. Luulin, että se olisi tarpeeksi kapselipuvuston mahtavien vaikutusten saamiseksi. En laskenut vaatteiden määrää. Luuloni osoittautui vääräksi. Kuljin koko kesän parissa hameessa ja parissa topissa. En ollut miettinyt vaatteiden yhdisteltävyyttä enkä niiden soveltuvuutta elämäntilanteeseeni. Keskityin vain siihen, että ne olivat kesävaatteita. Kaikki vuosien aikana haalitut mekot, caprit, pussihousut ja paidat eivät todellakaan vastanneet tämän päivän tyyliäni!

 

Omasta kaapista muiden kaapeille

Syksyllä 2014 palasin kiltisti takaisin kapseliin. Mikä helpotus! Arki ja aamut vaatekaapin kanssa olivat juuri niin helppoja kuin olin muistanut. Säädin vaatteiden määrää itselleni sopivaksi. En enää laskenut vaatteita ja asusteita yhtä tarkkaan kuin Project333:ssa. Aloin kokeilla erilaisia kapseleita ja erilaisia tapoja koostaa kapseli. Löysin toimivia kikkoja ja kaavoja. Luin aiheesta kaiken tiedon, jonka löysin. Ihmettelin, miksei kukaan jaa tietoa kapselipukeutumisesta suomeksi. Itse vaahtosin asiasta kaikille tutuilleni.

Meni yli vuosi ennen kuin pääsin kontaktiin muiden suomalaisten kapselipukeutujien kanssa. Facebookin Konmari-ryhmässä tutustuin Saaraan, Jasmiin ja Kirsiin ja päätimme perustaa oman ryhmän suomalaisille kapselipukeutujille. Tammikuussa 2016 syntyi Capsule wardrobe Finland. Heti alkuun kävimme keskustelun siitä, miksi kutsuisimme capsule wardrobea suomeksi. Kapselivaatekaappi oli käytetty, muttei kovin kuvaava nimitys. ”Kausipuvusto” oli myös ehdolla, mutta halusimme sisällyttää sanan ”kapseli”. Lopulta syntyi ”kapselipuvusto”, tutummin ”kapseli”, josta sai kivasti väännettyä sanat ”kevätkapseli”, ”kesäkapseli”, ”syyskapseli” ja ”talvikapseli”.

Seuraavassa kuussa perustin Caps Lookin, Suomen ensimmäisen kapselipukeutumiseen ja vaatekaappien järjestämiseen keskittyvän blogin. En ollut ehtinyt julkaista kuin muutaman blogipostauksen, kun sain jo pyyntöjä tulla järjestämään muiden kaappeja ja puhumaan kapselipukeutumisesta. Pari kuukautta myöhemmin minulla oli y-tunnus taskussa ja kirkas visio: haluan auttaa juuri sinua ratkaisemaan vaatekriisisi ja löytämään sen ilon, joka helposta ja toimivasta vaatekaapista seuraa.

Vuoden aikana Facebook-ryhmä on kasvanut yli tuhannen naisen aktiiviseksi yhteisöksi, Caps Look on muuttanut Blogspotista oman domainin alle ja tavoittaa koko ajan useampia naisia, jotka ovat kiinnostuneita helpommasta arjesta ja oman tyylin kirkastamisesta. Tänä keväänä pääsen jakamaan parhaat ohjeeni ja neuvoni Caps Lookin ensimmäisellä verkkokurssilla, johon voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa. Kapselipukeutuminen on muuttanut minun elämäni ja olen todella innoissani, että pääsen jakamaan tätä asiaa sinun kanssasi!

 

Rakkaudella,

-Iina

%d bloggaajaa tykkää tästä: