Sanon tän suoraan. Tätä postausta on todella vaikea kirjoittaa. Ehkä juuri siksi olen vältellyt tämän kirjoittamista jo melkein vuoden verran. Kehittämieni sijaistoimintojen määrän voisi pian painaa kirjaksi!
Yksi syy on se, että mun on vaikea kirjoittaa itsestäni. Et näe Caps Lookissa juurikaan kuvia vaatteistani tai muuta henkilökohtaista. Keskityn paljon mieluummin auttamaan sinua kapseliasioissa. Ellei tälle juttusarjalle olisi kyselty jatkoa Facebookissa, olisin varmaan haudannut koko idean! Nyt otan vihdoin härkää sarvista, kohtaan pelkoni ja avaan tyylinmuutosprosessiani.
Ajatus tyylin päivittämiselle syntyi keväällä 2016, kun täytin 30 ja tulin ensimmäistä kertaa vanhemmaksi. Isoja liikkeellepanevia voimia olivat huhtikuussa tehty värianalyysi ja syyskuussa 2016 käyty lyhyt tyylikurssi.
Värianalyysin myötä vaatekaappini tuli valtavan muutospaineen eteen: olin pukeutunut aivan vääriin väreihin! Olin omaksunut syksyn värikartan ja suosikkivärejäni olivat murretut vihreät, ruskea ja viininpunainen. Mustaa oli myös joukossa, mutta koiranomistajana välttelin kokomustia asuja.
Maaliskuu 2016, sen aikainen uniformuni
Värianalyysin mukaan olin kesä. Minulle parhaita värejä ovat mm. vaaleansiniset, pinkit, myrskynsiniset, smaragdinvihreä, mintunvihreä ja tietyt valkoiset. Voit vain kuvitella järkytykseni!
Jos olisin erityisen kiintynyt vanhoihin väreihini, olisin tietenkin voinut jatkaa niiden käyttämistä. Kukaan ei pakota noudattamaan värianalyysin värikarttaa! Mutta halusin muutosta. Halusin tuoda itsessäni esille sen hehkun, jonka näin kauneushoitolan tuolissa luonnonvalolamppujen edessä istuessani. Uudet värini sopivat erinomaisesti visiooni tyylikkäästä ja elegantista kolmekymppisestä, jollaiseksi halusin tulla.
"Siis mitä? Pinkkiä mulle??"
Ensihätään kokosin kevätkapselin uuden värikartan pohjalta niin, että valitsin siihen vaatteita, jotka ovat lähinnä omaa värimaailmaani. Tässä kommenttini Facebookista 4.5.2016: “Valitsin nyt kapseliin paitoja, jotka ovat lähinnä värikarttaani. Äitini raivasi sopivasti vaatekaappiaan ja sain häneltä noita juuri passelin värisiä huiveja:) Valitsin kapseliin huiveista ne, jotka sopivat värikarttaan ja yhteen paitojen kanssa. Tärkeintä on kasvoja lähinnä olevan tekstiilin väri, joten huiveilla saan pelastettua pärstäni ei-ihan-oikeanvärisiltä vaatteilta :D Luulen, että tyylini tulee analyysin innoittamana kehittymään paljon tänä vuonna. Olen kerännyt listaa ja inspiskuvia tulevasta tyylistä, ja kun visio on kirkas, niin voin koota kapseleita ja tehdä täsmäostoksia sen pohjalta:)”
Kevätkapseli 2016, värianalyysin jälkeen
Kokosin Pinterestiin taulun omasta unelmatyylistäni. Keräsin sinne sellaisia vaatteita, joita haluaisin uudessa tyylissäni olevan ja kuvia niiden ympärille kootuista asuista.
Vaatteiden mallien kanssa olin jo sinut. Kapselivuodet olivat hioneet vaatekaappia omaan muottiinsa ja omat uniformut (farkut+t-paita+neuletakki ja farkut+t-paita+jakku) olivat selvillä. Nyt olin valmis parantamaan vaatteideni laatutasoa, koska tiesin, minkä malliset vaatteet tulisivat varmasti käyttöön pitkällä tähtäimellä.
Omat kapselipuvustoni olivat hitsautuneet tiettyyn muottiin: musta alaosa + viininpunainen/vihreä/ruskea/musta neuletakki ja keltainen/ruskea/sininen aluspaita. Oli aika suunnitella, miten uusi väripaletti istuisi tähän kuvioon. Tämä olikin yllättävän iso homma!
Piirtelin vaatteita paperille ja kirjoittelin ylös mahdollisia värivariaatioita. Listasin mukaan lempivaatteitani, jotka olivat jo oikeaa väriä. Kävin myös täydentämässä palettia kirpputoreilla. Harkittujen hankintojen lisäksi ostin joillain reissulla lähestulkoon kaiken mahdollisen, joka oli oikeaa kokoa, sopi värikarttaani ja oli halpa :D Ihan kaikki vaatteet eivät ole päätyneet käyttöön, mutta huomasin, että virheostoksia on vähemmän, kun ainakin väri mätsää muiden vaatteiden kanssa.
Värikartan kanssa tehtyjä hankintoja ja kokeiluja
Hitaasti, mutta varmasti uusi tyyli alkoi muotoutua. Vuoden aikana olen luopunut kaikista “väärän” värisistä vaatteista ja osa on korvaantunut uusille. Muutamia asioita on edelleen hankintalistalla. En aio huolia “sinne päin” -vaatekappaleita, vaan etsin kärsivällisesti sopivaa.
Mainitsen aina luennoillani, että kapselipukeutumista voi hyödyntää, kun haluaa kokeilla uutta tyyliä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kokoaa kompaktin kapselin tavoittelemansa tyylin mukaiseksi. Silloin kaikkia vaatekaapin satoja vaatteita ei tarvitse uusia kerralla, vaan riittää, että löytää n. 20 sopivaa vaatekaappaletta. Nyt pääsin kokeilemaan tätä itse. Kaikki seuraavat kausikapselit - kesä 2016, syksy 2016, talvi 2016-17, kevät 2017 - kokosin siten, että otin kapseliin ensisijaisesti värimaailmaani ja ihannetyyliini sopivia vaatteita ja sitten täydensin kapselia joko uusilla hankinnoilla tai aika-hyvillä vaihtoehdoilla reservikaapistani. Tässä kuvat kevätkapseleista vuosilta 2016 (heti värianalyysin jälkeen) ja 2017 (vuosi analyysin jälkeen). Aika iso ero, vai mitä! Näistä näkee hyvin vaatekaapin asteittaisen vaalenemisen.
Vaatekaapin evoluutio jatkuu edelleen, sillä jokainen vuodenaika tuo omat jujunsa vaatekaappiin. Myös elämäntilanne asettaa omat vaatimuksensa. Vauvan puklun sai vielä pyyhkäistyä helposti pois olkapäältä, mutta nyt kun rinnukset ovatkin lähes päivittäin kaurapuurossa, tarvitaan useampia vaihtovaatekertoja :D
Tässä kokemuksiani tyylinmuutosprojektin vaate-osiosta. Ensi kerralla (milloin se sitten onkaan!) kerron retkestäni Helsinkiin kampaajalle. Oletkin saattanut nähdä siitä muutaman kuvan Instagramissa.
Tässä projektissa päivitän viisi ulkoiseen olemukseen ja tyyliin liittyvää osa-aluetta: pukeutuminen, hiukset, silmälasit, asusteet ja korut/meikit. Jaan kokemukseni täällä Caps Lookissa sinun kanssasi. Lue osa 1 tästä.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.