Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Tyyliagentti Konsultit Värianalyysi Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Mikä ihmeen Dominohaaste? Pohdintaa oman pukeutumisen seurannasta

Ihan ensimmäiseksi spoileri: Ei, haasteen tarkoituksena ei ole syödä mahdollisimman montaa dominokeksiä - vaikka sekin varmasti olisi hauska haaste!

Ja toinen varoituksen sana - jos haluat hypätä suoraan haasteeseen, se löytyy tekstin lopusta. Kirjoitan ensin hieman viimeaikaisista pohdinnoistani liittyen vaatteiden käyttötiheyden seurantaan.

Montako kertaa vaatteesi päätyvät päälle?

Luin tammikuussa Kauppalehti Option jutun suomalaisesta miehestä, joka oli koodannut sivuston vaatteidensa käytön ja käyttökustannuksen seurantaan.  Järjestelmä jopa piirtää vaatteiden käytöstä automaattisesti erilaisia graafisia elementtejä, kunhan sinne vain kirjaa joka päivä, mitä vaatteita ja kenkiä on käyttänyt. Ajattelin, että onpa huikeaa, että joku "insinööriaivo" on noin kiinnostunut vaatteistaan.

Nyt kuukautta myöhemmin Hoverfältin alkuperäinen blogiteksti ja kaikille avoin sivusto ovat herättäneet kiinnostusta ympäri maailmaa. Tänään "Herra käyttökertakustannus" vastaa Helsingin Sanomien haastattelussa julkisuuden mukanaan tuomiin ei-niin-positiivisiin kommentteihin liittyen kulutustottumuksiinsa sekä vaatteiden määrään ja hintaan.

Puskista on aina hyvä huudella ja osoitella toisten tekemiä valintoja, sekä perustella miksi pitäisi toimia toisin. Mielestäni Hoverfältin idea vaatteiden käytön seurannasta on nerokas, onhan se saanut hänet tarkastelemaan ja muuttamaan omaa kulutuskäyttäytymistä ja pitämään entistä parempaa huolta omistamistaan vaatteista.

Henkilökohtaisesti epäilen, ettei minusta olisi kirjaamaan joka päivä valitsemiani asukokonaisuuksia ja varsinkaan niiden hankintahintoja - jo siitäkin syystä, että suuri osa nykyisen vaatekaappini sisällöstä on hankittu viimeisen kymmenen vuoden aikana, 2010 - 2020. Olen suurinpiirtein samankokoinen kuin vuonna 2010 tultuani äidiksi ja erilaisissa myynnin ja markkinoinnin työrooleissa tyylini on muovautunut tietynlaiseksi, jota ehkä parhaiten kuvaa termi smart casual. Etätöissä ja vapaa-ajallakin tykkään pukeutua farkkuihin, kivoihin neuleisiin, mekkoihin, hameisiin ja kauniisiin puseroihin, joten nykyiset työ- ja vapaa-ajan vaatteet ovat pitkälti samoja.

Mikä olisi sopiva tapa seurata omaa pukeutumista?

Olen vuodesta 2017 lähtien katsonut vaatekaappiani kapselipukeutujan silmin ja saan käsittämätöntä iloa siitä, että keksin uusia asukokonaisuuksia olemassa olevista vaatteistani.

Toisaalta olen myös hiukan omituinen "listaihminen", joka nauttii asioiden luetteloinnista. Päätin esimerkiksi tämän vuoden alusta lähtien alkaa kirjaamaan Google Keepiin ylös kaikki tekemäni vaatehankinnat hintoineen ja ajattelin julkaista ne "kvartaaliraportointina" täällä blogissa.

Latasin myös mielenkiinnosta Hoverfältin Wardrobe performance templaten ja nyt huomaan sulattelevani ajatusta, jos alkaisin kirjata siihen käyttämiäni vaatteita maaliskuussa tehtävästä kevätkapselista lähtien. Ongelmaksi muodostuvat lähinnä ne hankintahinnat; en todellakaan muista, mitä olen maksanut esimerkiksi nyt päälläni olevasta DKNY:n puserosta, jonka löysin kuutisen vuotta sitten kalifornialaisesta outletista - muistan vain, että se oli edullinen verrattuna Suomen hintatasoon! Vuoden 2021 alusta tekemiini vaatehankintoihin minulla on toki hinnat nyt ylhäällä. 

Toinen vaihtoehto vaatteiden käyttökertojen seurantaan voisi olla erään Caps Look -konsultin vinkkaama Stylebook-appi, joka vaikuttaa mukavan visuaaliselta.

Kolmas, erittäin visuaalinen ja hieman pelillinen vaihtoehto on #dominohaaste, jota olen testannut ja aion jatkaa vastaisuudessakin. 

Wardrobe performance template

Stylebook-app

Dominohaaste

...Nyt siihen haasteeseen!

Jos haluat seurata omaa pukeutumistasi, niin mikä sen helpompaa kuin napata joka päivän asukokonaisuudesta kuva ja laskea vaikka viikon tai kuukauden lopussa, montako kertaa mikäkin vaate päätyi päälle. Ei tarvitse muistaa joka päivä kirjata mitään, eikä ottaa etukäteen kuvia yksittäisistä vaatteista. Tämän haasteen bonuksena saat kuvapäiväkirjan kivoista asukokonaisuuksistasi, sekä enemmän käyttöä muillekin kuin niille ehdottomille lempivaatteillesi.

Törmäsin siis viikko sitten Instagramissa haasteeseen:

Tässä hauska haaste somemaailman pukeutujille. Säilytä jotain edellisen päivän asusta ja lisää jotain uutta. Seuraavana päivänä jatka tuolla edellisen päivän lisällä ja laita taas jotain uutta (poistetun tilalle). Kuinka monta päivää pystyt jatkamaan? 

Haaste sopii loistavasti kapselipukeutumisen metodiin ja halusimme ilman muuta osallistua siihen. Annoimme sille nimen "Dominohaaste", sillä haasteessa on domino-pelin idea taustalla; uusi palikka on aina matchattava edelliseen, tuoden samalla mukanaan jotain uutta, jolla jatketaan.
 
Nyt haastammekin kaikki (kapseli)pukeutujat mukaan, sekä kuvaamaan asujaan ja postaamaan niitä käyttämiinsä somekanaviin hashtagilla #dominohaaste 

#dominohaaste päivä 5: Asukokonaisuuteni näyttää tältä

Mielestäni on hienoa, että kestävästä kuluttamisesta on tullut trendikästä ja slow fashion -ajattelu on yleistynyt etenkin nuorison ja nuorten aikuisten keskuudessa. Kovin toisenlaista oli omassa nuoruudessani vuosituhannen vaihteessa - apua, kuulostan ihan ikälopulta! ;)

Joka tapauksessa pointtini on, että sillä ei ole merkitystä, mikä tapa kohti vastuullisempaa (vaatteiden) kuluttamista toimii kenellekin. Merkityksellistä on se, että tarkastelemme omaa kulutuskäyttäytymistämme ja pohdimme, voisimmeko tehdä huomenna parempia valintoja kuin tänään. Tähän voi ottaa tueksi esimerkiksi oman pukeutumisen ja vaatehankintojen seurannan.

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.